maandag 8 oktober 2007

OBD: 2.500 maal bedankt voor uw bezoek!

Ons onthaal heeft bij de open bedrijvendag alle registers opengetrokken. Zij verwelkomen de 2.500 bezoekers met een woordje uitleg, overhandigden een geschenkje en maakten de mensen wegwijs.

Buiten konden de mensen van 1 tot 5 uur terecht bij medewerkers van Binnenlandse Zaken welke in die korte tijd maar liefst 170 fietsen graveerden. In het politiegebouw werden de bezoekers eerst naar het eerste verdiep verwezen. Boven in de hall stond een informatiestand over technopreventie Vervolgens was er in het slachtofferhulplokaal een standje over de dienst Jeugd en Sociaal van onze politie. In het verhoorlokaal werd informatie over drugs en vooral het drugprobleem verstrekt. Verder op de gang ter was er een stand van Jobpol met informatie over een loopbaan bij de politie. Bij alle standen werd de nodige uitleg verstrekt door medewerkers van de politiezone. In ons briefinglokaal werd de film “Go for Police” doorlopend getoond. Beneden werd in een verhoorlokaal foto’s getoond van ongevallen van in de jaren ’60, ondersteund door een presentatie die uitlegde wat er gebeurt als het noodnummer 101 getelefoneerd wordt. In het interventielokaal vond de bezoeker een stand over wapens opgesteld, was er informatie over de doorkijkspiegel en een tafel voor vingerafdrukken. Kinderen konden er (tot vreugde van hun ouders) een handpalmafdruk maken en meekrijgen. De cellen stonden voor een keer ver open en konden bezichtigd worden. Enkele wijklokalen waren opengesteld met toelichtingen rond de wijkgebieden en wijkwerking. In een ander wijklokaal werd de werking van de politiezone - politiecollege en politieraad getoond.

Buiten was er een informatiestand over verkeer met onder andere snelheidsmeting van bromfietsen, de flitswagen, de anonieme voertuigen en een alcoholtest In de andere garage werd een cafetaria ingericht met daarin een schminkstand voor de kinderen. Achteraan op de koer werd een springkasteel opgesteld. In een staticshow werden de door de politie gebruikte voertuigen, auto’s en motoren, getoond. Er was een patrouille van de cavalerie, de bereden federale politie, aanwezig. Deze twee ruiters patrouilleerden in de omgeving en de kinderen konden een kort ritje op een paard doen. Ons eigen fietsteam gaf doorlopend demonstraties met een hindernisparcours en een aanhouding met gebruik van (nep)pepperspray. Aansluitend werd de menigte toegesproken en ‘bespoten’ door de bemanning van een sproeiwagen. Het hondenteam van PZ HAZODI gaf demonstraties van een waak en aanvalshond en een kleine demo over speuren. Een drughond en begeleiders van de federale politie gaven eveneens enkele demonstraties met de nodige toelichtingen. Alle demonstraties volgden elkaar vlot op en menig bezoeker had veel lof over ons initiatief.

De interesse voor uw politiekorps heeft ons nog eens bevestigd in ons enthousiasme en de waardering voor ons werk. En niet te vergeten: uw bezoek en het verbruik in ons geïmproviseerd cafetaria heeft meer dan 1.000 euro opgeleverd, een bedrag dat binnenkort ter beschikking gesteld wordt van verenigingen in Maaseik en Dilsen-Stokkem die zich inzetten voor kansarmen en hulpbehoevenden. Bedankt mensen!