vrijdag 9 mei 2014

De nieuwe snelheidsmeter van de politiezone

Sinds kort is onze politiezone uitgerust met een nieuw toestel om snelheidsovertredingen vast te stellen. Al snel circuleerden op de sociale media van het internet foto's van een flitsvoertuig.

Een gewaarschuwd bestuurder is veel voorzichtiger, zodus ... :
De snelheidsmeter is van het type GATSO, modulair en digitaal. Het systeem kan 4 rijstroken controleren en zowel afgaand als tegemoetkomend verkeer meten. Vrachtwagens worden onderscheiden van personenwagens.
Een markant detail: de snelheidsmeter kan gebruikt worden in combinatie met om het even welk voertuig. Dit kan een niet herkenbaar politievoertuig zijn (zoals afgebeeld op de voorgrond) of een herkenbaar (zie het voertuig op de achtergrond). De eigenlijke snelheidsmeter ziet u op de driepikkel links op de foto. Het heeft weinig zin om nummerplaten te memoriseren. Ieder langs de rijbaan opgesteld politievoertuig kan een potentiƫle snelheidscontrole inhouden.

De instellingen van de snelheidsmeter (snelheidslimieten) worden ingesteld conform de richtlijn van de procureur des Konings en zijn voor gans Limburg hetzelfde.

De politiezone voert voornamelijk metingen uit op die locaties waar vastgesteld wordt dat het overschrijden van de maximum snelheid aan de oorzaak ligt van ongevallen. Dit beslaat meer dan 95% van de gebruikte capaciteit van het apparaat.
Wanneer u meent dat in uw buurt te hard gereden wordt, kunt u ook een beroep doen op onze verkeersdienst. In samenwerking met de gemeente wordt dan eerst met andere snelheidsmeters op discrete wijze vastgesteld of er te hard gereden wordt en in het voorkomend geval wanneer zulks gebeurt. Vervolgens zal de verkeersdienst op de aangewezen tijdstippen de nodige vaststellingen doen om te verhelpen aan het veiligheidsprobleem. Voor deze dienstverlening kunt u een aanvraag met een goede omschrijving van het probleem richten aan de politiezone op het adres info@politie-maasland.be.