dinsdag 9 maart 2010

Diabetes: opletten met je rijbewijs!



Diabetes (suikerziekte) is een steeds vaker voorkomende ziekte in onze moderne samenleving. De diagnose van diabetes is erg. Plots moet je overal op letten, mag je dit niet meer en dat moet je net wel doen. Eén van die 'dats' is het rijbewijs.

Na de diagnose van suikerziekte moet je naar de gemeente om een nieuw en aangepast rijbewijs aan te vragen. Het nieuwe rijbewijs wordt kosteloos afgeleverd en is voorzien van een vervaldatum. De duur van geldigheid varieert van 3 tot 5 jaar.
Opgelet: de aanvraag moet vergezeld zijn van een rijgeschiktheidsattest dat opgemaakt wordt door de behandelende arts.

Vergeet ook niet dat uw autoverzekeraar een kopie dient te krijgen van uw rijbewijs. Ofwel levert u die af tegen ontvangstbewijs bij uw makelaar of aangetekend naar uw verzekering. Dit is echt nodig, uw verzekering dient op de hoogte te zijn van het risico dat zij indekken. Niet signaleren zou achteraf wel eens een dure rekening kunnen worden.

Mensen met een professioneel rijbewijs (vrachtwagenbestuurders, autobuschauffeurs, ...) moeten een rijgeschiktheidsattest aanvragen op basis van het advies van een endocrinoloog (specialist) en oogarts.