maandag 28 september 2015

Thema-actie GORDEL/GSM (1 oktober tot 15 oktober 2015)


De gsm of smartphone zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Helaas laten deze handige toestellen ook van zich horen wanneer we aan het rijden zijn. Een gsm-oproep beantwoorden terwijl we achter het stuur zitten kan voor erg gevaarlijke situaties zorgen: sommige chauffeurs vertragen plots wanneer zij een oproep ontvangen of zelf iemand opbellen, anderen vertonen een aarzelend gedrag en wijken van hun traject af en nog anderen negeren voorrangsregels en zien de zwakke weggebruikers niet eens meer staan. Gsm’en achter het stuur veroorzaakt dan ook heel wat ongevallen.

Ook de gordel dragen is verplicht. U moet altijd een autogordel gebruiken als uw zitplaats een autogordel heeft. Dit geldt zowel voorin als achterin een auto als een ander voertuig. Gordels mogen niet worden gedeeld. Als op alle zitplaatsen gordels aanwezig zijn, mag het aantal passagiers niet groter zijn dan het aantal autogordels. U kunt een boete krijgen als u geen gordel draagt. Wanneer u geen autogordel draagt, kan de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding bij verwondingen door een auto-ongeval niet of maar gedeeltelijk uitkeren. Het niet dragen van de gordel zal geen ongevallen veroorzaken, maar verergert wel aanzienlijk de ernst van de verwondingen als er zich een ongeval voordoet.

Gemeenschappelijk aan deze twee verkeersgedragingen? We zijn er zélf voor verantwoordelijk en kunnen er dus ook zélf iets aan doen!

Daarom zullen de Limburgse politiezones tijdens de thema-actie ‘GORDEL/GSM’ extra aandacht geven aan chauffeurs die gebruik maken van het gsm-toestel (telefoneren en sms-en) achter het stuur en aan degenen die al dan niet een gordel dragen. De thema-actie loopt van 1 tot 15 oktober 2015.

Bedoeling van de thema-actie is enerzijds om de bestuurders én de passagiers te herinneren aan de plicht de gordel te dragen in de auto (artikel 35 van de Wegcode), en anderzijds om de bestuurders bewust te maken van het gevaar van het gebruik van de gsm tijdens het besturen van een voertuig (artikel 8.4 van de Wegcode). Wist je dat het ook verboden is een sms-bericht te versturen wanneer je aan het rijden bent (zelfs wanneer je stilstaat in de file of aan een roodlicht!)?